روزنوشت سوم دکتر #محسن_ردادی مدیر گروه مطالعات انقلاب اسلامی و نماینده اعزامی پژوهشگاه به چین
شناخت ناقض چینیها از ایران
امروز نشستهای اندیشکدههای چین و ایران برگزار شد. نکتهای که خیلی مشخص است کمبود شناخت پژوهشگران چینی از ایران است. این افراد همگی متخصصان خاورمیانه هستند و در عین حال فهم درستی از مسایل ایران ندارند. اجازه بدهید مثالی بزنم. یکی از سخنرانان وقتی در مورد «خاورمیانه» صحبت میکرد عذرخواهی کرد که این واژه چندان مطلوب ایرانیها نیست. این ملاحظه درست بود اما این فرد و سایر افراد به وفور از کلمه خلیج و کشورهای خلیج به جای خلیج فارس استفاده میکردند و متوجه نبودند که ایرانیها به این کلمه چقدر حساستر هستند. یا زمانی که از عربستان سخن گفته میشد مدام تاکید میکردند که چین میان ایران و عربستان میانجیگری میکند و همکاری سه جانبه به نفع منطقه است. آنها رقابت میان عربستان و ایران را درک نمیکردند و تصورشان این بود که با میانجیگری چین رابطه ایران و عربستان بهبود مییابد. البته هیئت ایرانی بارها به شکلهای مختلف تذکر دادند که منوط کردن رابطه ایران و چین به حضور عربستان درست نیست و رابطه با چین باید مستقل از رابطه عربستان شکل بگیرد. جالب اینجاست که همین چینیها از رابطه ایران و هند انتقاد میکردند و میگفتند هند کشور حامی تروریسم و اسرائیل است و نباید ایران به سمت هند برود! البته مسئله اصلی این بود که هند و چین اختلافات عمیقی دارند چینیها نمیتوانستند بپذیرند شریک تجاری آنها با دشمن آنها هم همراه است. همه موارد حاکی از کمبود فهم و شناخت چینیها از ایرانیهاست. توجه داریم که این افراد آگاهترین اشخاص در زمینه ایران هستند و سایر بخشها به مراتب اطلاعات کمتری در مورد ایران دارند.برقراری گفتگوی مداوم اندیشکدههای ایرانی و چینی میتواند به فهم و شناخت مشترک منجر شود.
جایگاه اندیشه رهبری چین در نظام حکمرانی
رهبران چین فقط مدیران اجرایی نیستند و اندیشه آنها مورد تحلیل و بررسی دانشوران قرار میگیرد. هدف این است که اندیشه آنها برای بهبود نظام حکمرانی مورد استفاده قرار گیرد. آقای شی جیپینگ رهبر فعلی چین است. در کتابفروشیهای بزرگ چین معمولاً یک قفسه به صورت مجزا به تحلیل اندیشههای ایشان اختصاص دارد.امروز در یکی از نشستها با پژوهشگری آشنا شدم که در موسسه بررسی اندیشهها و آرای آقای شی کار میکرد. وقتی به او گفتم که پژوهشگاه ما هم وظیفه مشابهی دارد و اندیشه رهبر انقلاب اسلامی را تحلیل و بررسی میکند، خیلی خوشحال شد! قرار گذاشتیم ایشان در یک جلسه در رابطه با اندیشههای آقای شی صحبت کند.پینوشت: در چین، نام خانوادگی ابتدای اسم میآید. بنابراین شی نام خانوادگی آقای شی جیپینگ است.
چینیها سوسک و خفاش و موش میخورند؟
وقتی نام چین میآید یکی از اولین چیزهایی که به ذهن انسان ایرانی میرسد، غذاهای چینی است. خیلی از مردم بر این باور هستند که چینیها حشرات و جانوران تنفر برانگیز را به عنوان غذا میخورند. حتی یک لطیفه فارسی هست که میگوید در ایران به مهمان میگویند: بفرمایید تا غذا سرد نشده؛ اما در چین به مهمان میگویند بفرمایید تا غذا فرار نکرده! آیا واقعاً چنین است؟در این چند روزه در رستورانهای مختلف چین، ندیدم که حیوانات عجیب و غریب برای غذا سرو شود. وقتی سوال کردم گفتند این یکی از تبلیغات چین ستیزانه است که در سراسر جهان رواج دارد. برای تحقیر چینیها چنین شایعاتی را میسازند. البته پس از فراگیر شدن این شایعات، در یکی از کوچههای مرکز شهر پکن، دکههایی را ترتیب دادند و غذاهای عجیب غریب را به توریستها میفروختند. خود چینیها از این غذاها نمیخوردند و فقط برای مصرف توریستها تهیه میشد. با اینکه این کار درآمد زیادی داشت اما به دلیل دامن زدن به تحقیر چینیها، دولت دستور داد که این دکهها جمع شوند. اکنون هیچ اثری از این غذافروشیهای توریستی نیست. شایعات زیادی علیه چین و فرهنگ آن رواج دارد که عمدتاً توسط غرب ساخته شده است. این شایعات بخشی از پروپاگاندای غرب علیه چین است. لطفاً سخنان ناخوشایند در مورد چین را به راحتی نپذیرید.