دکتر رسول افسری و دکتر مهدیه طاهونی
تهیه شده در هسته حکمرانی شهری مرکز رشد و نوآوری پژوهشگاه
نهاد حامی: معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری
رویکرد پویایی سیستمها وجهی از تئوری سیستمها به عنوان روشی برای درک رفتار پویای سیستمهای پیچیده است. اساساین سیستمها شناسایی ساختار سیستم – چرخهها، گرهها و تاخیرات زمانی روابط بین عناصر است که اغلب در تعیین رفتارهای فردی عناصر مهم است.افزایش سطح شهر و رشد شهرنشینی لزوم توجه به نگرشهای خاص و برنامهریزیهای کارآمد و متناسب با پیچیدگی شهر را درخصوص توسعه شهری مطرح ساخته است.
دراین میان یکی از مسایلی که در خصوص مسایل شهری اهمیت زیادی دارد ساختار فضایی شهر است. ساختار فضایی حاكم برشهرها به روابط متقابل و عوامل مختلفـي از جملـه جمعيـت، اشتغال و فعاليتها، الگوهاي رفتوآمد، زيرساختهاي شهری، خـدمات گونـاگون و… بستگی دارد كه همواره در ارتباط با يكديگرنـد.
از آنجايی كـه ايـن روابـط درشـهرهای بزرگ داراي پيچيدگی و درهم تنيدگی خاصی بوده، لذا اهميت نگرش به ساختار فضـايی وآیندهنگری وآیندهپژوهی در مدیریت شهری و استفاده از ظرفیتهای کلیدی آن چـون تفکـر بلندمـدت، توجـه بـه عـدم قطعیتهـا و مشارکت گسترده ذینفعان به منظور دسـتیابی بـه توسـعه پایـدار شـهری درآنها داراي اهميتی دوچندان است.
️ شهرهای كوچك، تنها داراي يـك مركزواحـد يـا هسته مركزي هستند، اما امروزه شهرهای بزرگ و كلانشهرها داراي مراكز متعددی بوده كه باتوجه به عوامل اقتصادی، كالبدی و زيرساختهای ارتباطی، هستههـا و كـانونهـای مختلف سكونتی در فاصلهای نه چنـدان دور از هسـته مركـزی و تـاريخی شـهر شـكل گرفتهاند.
برای مشاهده متن کامل پژوهش کلیک کنید:
آیندهپژوهی سیستمهای شهری با تاکید بر شهرهای چندهستهای